'Zo wordt huiswerk maken weer leuk'

door Sanne van den Biesheuvel. donderdag 18 september 2008 | 03:41 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 18 september 2008 | 10:02 | De Gelderlander editie Maas en Waal.

BENEDEN-LEEUWEN - Wie binnenstapt in de werkkamer van Ria Dehing, kan het niet ontgaan. Hier wordt gewerkt met kinderen. Grote kleurrijke poppen zitten bij het raam en de viltstiften liggen op tafel. De docente uit Beneden-Leeuwen is sinds kort gecertificeerd Beeld en Brein-trainer. Ze leert kinderen effectiever te leren.  

"We maken de leerstof bijzonder met kleuren en tekeningen. Hierdoor leren kinderen de stof makkelijker tot zich te nemen. Zo wordt huiswerk maken ook leuker."  

Een lap tekst over afval in de natuur ligt op tafel. Verschillende woorden zijn gearceerd met felle kleuren. "We kijken eerst naar de opbouw van een tekst. We beginnen met de titel, dan de alinea's en tot slot de extra informatie."  

De gemarkeerde woorden vormen een samenvatting voor de zogeheten breinkaart, een uiteenzetting van de tekst in beeld. "Het brein bestaat uit twee helften. De linkerhelft is de talige kant; de rechter is de beeldkant. Er zijn kinderen die alleen in beelden denken. Voor hen is het lastig om teksten te onthouden. De Beeld en Brein-training is gericht op het werken met beide hersenhelften."  

Ria Dehing komt in haar dagelijks werk als leerkracht op een basisschool in Tiel regelmatig leerlingen tegen die problemen hebben. Voor deze kinderen is er niet altijd een pasklare oplossing. "Ik ben op zoek gegaan en kwam in aanraking met Beeld en Brein van Anneke Bezem en Marion van de Coolwijk. Dat was wat ik zocht."

Beeld en Brein trainer Ria Dehing uit Beneden-Leeuwen leert kinderen effectiever te leren. Lotte van de Wert krijgt uitleg. foto Eveline van Elk

De training is verdeeld in twee groepen: kinderen van 9 tot en met 12 jaar en die van 12 plus. Bij de jongste kinderen ligt het accent op het wegnemen van onzekerheid. "Ze moeten meer zelfvertrouwen krijgen."

Leerproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben, zegt Ria. Volgens de docente wordt vaak meteen gedacht aan dyslexie. "Maar dan blijkt het eigenlijk om visuele problemen te gaan."  

Ze is ook bevoegd tot het screenen van de ogen op de aanwezigheid van 'fixatie disparatie', een aandoening waarbij een kind de tekst bijvoorbeeld dubbel of golvend ziet. "Voor deze kinderen is het heel lastig zich te concentreren op een tekst. Ze zijn snel afgeleid. Bij een positieve uitkomst vallen voor ouders de puzzelstukjes op hun plaats en kan er gezocht worden naar oplossingen."

  

27 januari 2014 © IKKANHET                             onderzoek - coaching - effectief leren  - remedial teaching - bedrijfstraining

Onderzoek-Coaching-Effectief Leren 

Remedial Teaching-Bedrijfstraining